Doe mee

En? Zou je het ook leuk vinden om te gaan smullen in de heilzame natuur? Het is wel de bedoeling dat je er dan zelf iets gaat doen om samen tot een mooi resultaat te komen. We zijn van plan om in november 2023 een bijeenkomst van geïnteresseerden te gaan organiseren. We hopen dat er een leuke groep gaat ontstaan die verder aan de slag wil om het concept verder te ontwikkelen en uitvoeren. Wij hebben op deze pagina een aantal zaken verder uitgewerkt waarbij de mogelijkheid is om e.e.a. van jou uit toe te lichten. Wij hopen op spontane reacties en we nemen graag contact met je op

Op ons natuurterrein tref je vele inlandse bomen, struiken en kruiden aan. Vele daarvan blijken een geneeskrachtige werking te hebben. Denk bijvoorbeeld aan het sap van de berkenboom dat je in het voorjaar kunt oogsten ter aansterking na de winter. We denken dat dit nog verder ontwikkeld kan worden door het introduceren van andere soorten. Hoe kunnen we deze soorten gaan telen? Wellicht zijn er mogelijkheden om de benodigde plantendelen te oogsten en te gaan gebruiken. Verwerking van deze plantdelen is dan nodig. Maar ook zal er kennis ontwikkeld dienen te worden voor de toepassingen en het gebruik ervan. Dit alles uiteraard met instandhouding van de aanwezige natuurwaarden.
We weten dat er in de natuur vele dingen zijn die we kunnen eten. Denk aan eetbare bloemen, kruiden en bladeren. Maar ook noten e.d. Op ons terrein is bijvoorbeeld de hazelaar al aanwezig. We weten bijvoorbeeld ook dat het jonge blad van de zuring en lindeboom lekker is bij salades. We geloven er echter in dat er nog veel meer mogelijk is. Heb je zin om hier iets in te doen? Wat lijkt je hierin leuk of heb je al ideeën?
We hebben ook ruimte om bijvoorbeeld in de serre en op het terrein daar vlak bij kruiden en groente gewassen te telen. Dit kan dan geoogst worden maar ook verder verspreid worden over het gehele terrein. Uiteraard met als doel: smullen uit de heilzame natuur. Deze teelt zal uiteraard wel volgens natuurlijke principes gedaan dienen te worden. Bijvoorbeeld biologisch dynamisch of volgens de permacultuur.
Kennis ontbreekt bij veel mensen, zo is onze ervaring. Harrie heeft de opleiding tot herborist afgerond en heeft daarbij de eerste stappen kunnen zetten. Door het drinken van kruidenthee een gehele winter gezond blijven en kruiden gebruiken om de hooikoortsklachten te voorkomen zijn slechts de eerste voorbeelden. Maar we geloven er in dat hier nog veel meer in te bereiken is. Bijvoorbeeld voorlichting geven, kan een activiteit zijn. Maar denk ook aan kruidenverwerking e.d.
En als we een leuke groep mensen bij elkaar krijgen dan zal er ook het e.e.a. georganiseerd worden en van alles en nog wat afgestemd moeten worden. Hoe kunnen we financieel een gezonde organisatie opbouwen zodat we nog leukere dingen kunnen gaan doen en ontwikkelen.

© Natuurparel De Blik. Made by warmonline.nl